תחומי התמחות

ניכור הורי

מדובר במקרה קיצון בו ילדים מנתקים את הקשר עם אחד מההורים כתוצאה מהסתה של אחד ההורים. עסקינן בתופעה קשה הגורמת לעיוות מוחל של מערכת היחסים בין הורה לילד והיא בעלת השפעות קשות והרסניות על הילדים.

בתי המשפט רואים בחומרה רבה את תופעת הניכור ההורי, הן משום הפגיעה בזכותו הבסיסית של כל אדם והורה לקיים קשר עם ילדיו והן משום הפגיעה הקשה בילד עצמו. 

במצבי קיצון של ניכור הורי, לא מן הנמנע כי  בית המשפט יקבע כי יש לשנות את זמני השהות באופן בו הילד יעבור ממשמורת ההורה המסית להורה השני המנוכר.  יוער כי ניכור הורי יכול להתרחש הן מצד האם והן מצד האב,  ואיננו תלוי מגדר של הילד. 

בתופעת  הניכור הורי יש לטפל מייד עם הופעתה לזמן חשיבות גדולה וככל שהטיפול בתופעה ותסמינה מתעכב, התוצאה עלולה להחמיר תופעת הניכור ההורי מטופלת במהירות במסגרת "פרוייקט חידוש קשר" במסגרתו באמצעות המסלול המיוחד והמזורז התיק זוכה לעדיפות ומקבל טיפול על ידי שופט "מיקוד". המרכז את הטיפול בנושא  וזאת בתוך 14 ימים.

המסלול המיוחד נועד למזער נזקים ולהעניק מענה מהיר מבלי להידרש ולחכות שבועות ארוכים. 

צוואות וירושות

צוואה היא מסמך משפטי המסדיר את חלוקת רכוש של אדם לאחר מותו. ארבעה סוגי צוואות מוכרות על פי החוק הישראלי :

א- - צוואה בכתב יד.

ב-צוואה בפני עדים.

ג- צוואה בפני רשות.

ד- צוואה בעל פה.

הצוואה עשויה לכלול התייחסות לכלל רכוש שהיה לאדם בעת מותו, ולכלול הוראות מדויקות ותנאים לביצועה ולחלוקת הרכוש, אך צוואה יכולה להיות להתוות קווים כלליים מנחים לביצועה.

אדם יכול לשנות את צוואתו בכל עת שיחפוץ, כאשר הצוואה האחרונה המאוחרת מבין הצוואות  מבטלת כל צוואה קודמת, היא זו המחייבת והיא זו שתקוים.

 

צוואה היא הדרך הנכונה והיחידה לדאוג לכך כי חלוקת עזבון המנוח/ה יחולק כרצונו/ה.  בהעדר צוואה מגדיר חוק הירושה את סדר היורשים על פי דין. היורשים יכולים להיות קרוביו של הנפטר, אך אם אין לנפטר יורשים, עזבונו מועבר לידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. 

זמני שהות

הורות משותפת היא שם כולל לפרקטיקת הורות המבוססת על שני עקרונות: זכותו של ילד לקשר משמעותי עם שני הוריו נשיאה משותפת באחריות הורית לילד בכך ששני הוריו יגדלו אותו יחדיו.

הלכה פסוקה היא כי טובת הילדים הינה הסוגיה המרכזית והחשובה ביותר, כאשר תחת עיקרון טובת הילד בית המשפט מכיר בזכותו של הקטין להיות בקשר איכותי ורציף עם ההורה שאיננו מחזיק במשמרתו. בתי המשפט  מסתייעים בחוות דעתם של מומחים  ומעניקים משקל לא מבוטל לרצון הילד. 

בין אם מדובר על זמני שהות שוויונים ו/או אחרים , הרי שאת הסדרי הראיה יש להקפיד ולקיים  שכן,  סטייה ו/או הפרת הסדרי ראיה פוגעת בראש ובראשונה בקטינים שזקוקים לקשר גם עם אמם וגם עם אביהם. לא בכדי נקבע כי זמני שהות הם בראש ובראשונה זכותם הבסיסית של הקטינים ולא בחירה של ההורים. בית המשפט יכול להתמודד עם הפרת הסדרי ראייה על ידי הטלת סנקציות והדבר יכול להיחשב כסרבנות קשר וניכור הורי, ולהוות עילה לשינוי זמני השהות והמשמורת.

מזונות

מזונות הם תשלום הנועד לממן את צרכיו ורווחתו של הילד. גובה תשלום מזונות הילדים משתנה בהתאם למספר פרמטרים ובניהם: גיל הילדים, צרכי הילדים, יחס ההכנסות של ההורים,  הסדרי המשמורת והסדרי השהות של הילדים, ושיקול דעת של בית המשפט, כאשר חישוב דמי מזונות לא נעשה על פי נוסחה מתמטית שניתן להזין למחשבון מזונות, אלא כל מקרה נבחן על פי נסיבותיו . 

בפסק דין תקדימי קבע בית המשפט העליון (בע"מ 919/15), כי הורים גרושים שחולקים משמורת משותפת על ילדים בני 6 עד 15 ושכרם זהה או קרוב לכך, יהיו חייבים בדמי מזונות משותפים בהתאם ליכולותיהם הכלכליות. בית המשפט קבע כי כל הורה יישא בפועל בהוצאות הילדים כשהם שוהים ברשותו, כמו אוכל ושכר דירה. לגבי כל שאר ההוצאות, כמו ביגוד וחוגים, ייקבע הורה אחראי שינהל אותן, וההורים יישאו בהן במשותף. המשמעות היא שכאשר ההורה האחראי הוא האם, בהתאם להחלטת בית המשפט, האב יעביר לה כספים לצורך הוצאות אלה, ולהפך. ההורה האחראי לכספים יהיה זה שבית המשפט לענייני משפחה יקבע כי הוא המטפל העיקרי בילדים.

הסכם ממון

הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין חובה לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי .


הסכם ממון שנערך לפני הנישואין

הסכם ממון שנערך לפני הנישואין ניתן לאשר גם בפני בית המשפט ו/או  בפני נוטריון המנפיק אישור נוטריוני להסכם הממון, מה שמקנה להסכם הממון תוקף מחייב.

 

הסכם ממון בין ידועים בציבור 

 הסכם ממון בין ידועים בציבור, איננו חייב באישור בית המשפט והוא תקף מרגע חתימת הצדדים עליו וזאת להבדיל ובניגוד להסכם ממון בין זוגות נשואים אשר תוקפו ניתן לו רק לאחר אישורו ע"י בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני. למרות זאת מומלץ לפנות לאישור ההסכם על מנת ליתן לו תוקף של פס"ד.

ייפוי כח מתמשך 

ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה ובפועל הסדר משפטי המבוסס על בחירה אישית של הממנה  הבוחר אדם אחר הקרוב אליו או בן משפחה אשר הוא סומך עליהם לשמש כמיופי כוחו.

ייפוי הכוח יכול להיערך על ידי כל אדם כשיר, בגיר מעל גיל  18 והוא נועד לאפשר לאדם לקבוע מראש כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, כאשר הוא לא יוכל לקבל עוד החלטות בעצמו.

ייפוי הכוח קובע מי יהיה מיופה הכוח וכיצד עליו לפעול בנושאים שונים וזאת בהתאם להנחיות מפורטות של הממנה. ייפוי כוח מתמשך יכול להיות בעניינים אישיים, רפואיים ורכושיים בכולם או בחלקם. ייפוי הכוח יכול לקבוע הנחיות ברורות בנושאים מסוימים, או להשאיר למיופה הכוח את שיקול דעת לפעול כראות עיניו.

הממנה רשאי לקבוע אנשים נוספים שיהיה על מיופה הכוח ליידעם על כניסת ייפוי הכוח לתוקף וכן על פעולות והחלטות שהוא מבצע עבור הממנה.

Share by: